Despre votul uninominal, pe scurt

By | 15.03.2017

Scriu foarte rar în ultimul timp, dar, recent, în societate a apărut un subiect de discuție asupra căruia aș să mă pronunț. Nu voi înșira sute de litere, așa cum o fac “bloggerii” de pe vox.publika.md (și nu numai), “jurnaliștii” din cadrul General Media Group și simplii postaci plătiți de pe rețele sociale promovând votul uninominal, ci voi puncta pe scurt câteva idei, care mă fac să nu  fiu de partea celor care susțin această inițiativă legislativă.

Votul uninominal de fapt ar fi singura șansă a actualului partid de guvernământ de a rămâne legal la putere după următoarele alegeri parlamentare din 2018, prin utilizarea mijloacelor mai puțin ortodoxe în privința fiecărui deputat, câștigător de mandat, în parte, lucru care ar fi prea mult prea evident în actuala situație, în care deputații sunt aleși pe liste de partid, iar partidul de guvernământ conform mai multor sondaje (credibilitatea cărora fiind contestată doar de simpatizanții trandafirii) s-ar afla la limita pragului de accedere în Parlament de 5-6%.

Ar arăta foarte straniu, dacă în urma alegerilor parlamentare din 2018, la cei câțiva de deputați democrați care ar accede în Parlament ar adera cu timpul zeci de deputați din alte partide (așa cum s-a petrecut de exemplu cu cei 14 comuniști, deveniți independenți iar ulterior aderând la PDM), nu?

Și ca să nu zică simpatizanții celor trei trandafiri că aberez, poftim un exemplu recent:
Amintiți-vă de ultimele alegeri în legislativul din Găgăuzia din noiembrie 2016, alegeri care se petrec prin utilizarea votului uninominal.

Au câștigat mandate 25 de candidați independenți din numărul total de 35.
Vedeți vreun candidat din partea PDM? Eu nu 🙂
 
Peste noapte, 19 din cei 25 au aderat la PDM, asigurând o majoritate confortabilă în legislativul găgăuz 😉
Îmi veți spune că deputații vor putea fi demiși, în caz că nu-și fac datoria sau din careva alte motive, sunteți siguri că modalitatea de demitere va fi una simplă? Un exemplu elocvent ar fi blocarea de către instanțele judiciare a inițiativei de organizare a referendumului de demitere a primarului general de Chișinău de anul trecut.
Întrebări?