Portabilitatea văzută prin ochelari violeţi

By | 05.06.2013

Astăzi, în prezenţa bloggerilor şi mass-media, operatorul violet a anunţat că este gata să primească primii abonaţi-migranţi din alte reţele începând cu 1 iulie.

Chiar dacă nu am fost invitat (din lesne motive) la această prezentare, ţin să-mi exprim şi eu părerea la subiect.

Fiind abonatul Moldcell din august 2003, şi făcând un PR voluntar operatorului ditamai până anul trecut, aş fi fost foarte bucuros că, în sfârşit, cei care au numere frumoase la Orange sau Unite au posibilitatea de a-şi schimba operatorul, fără a pierde numărul şi să-şi reducă din cheltuielile pentru telefonia mobilă, iar Moldcell şi-ar fi putut recupera poziţiile pierdute în 2007-2008, atunci când oamenii au plecat masiv spre un Voxtel rebrand-uit în Orange, în mare parte doar de dragul numelui şi a brand-ului. Doar că, după cum am mai scris şi în alte articole recente pe blog, operatorul violet a făcut tot posibilul pentru a rămâne păgubaş în urma implementării portabilităţii numerelor, în loc să fie marele benefeciar. Ar fi fost motivul criza financiară ce bântuie grupul TeliaSonera de ceva timp şi nevoia de a reduce din cheltuieli, ori ar fi vreun alt motiv, dar după 11 (2000-2011) ani în care Moldcell a încercat să fie cel mai accesibil şi mai client-friendly operator, a venit anul 2012, anul în care Moldcell a început benevol (sau poate mai puţin benevol) procesul de pecetluire a speranţelor la o creştere a cotei de piaţă în perspectiva imediat următoare.

Cei 3 paşi mortali pe care i-a făcut operatorul violet au fost:

1) Majorarea abonamentului lunar la cel mai utilizat abonament – Abonament Flexibil de 2 ori

2) La nici două luni de la majorarea abonamentului, minutul în reţea este scumpit (în timp ce în toată lumea tarifele se micşorează) şi el de 2 ori, scuza fiind – rebalansarea tarifelor intra şi extra reţea (cu toate că cei de la Moldcell ştiu foarte bine că cei care au de sunat la Orange o fac de pe un număr Orange) şi în sfârşit:

3) la un an de la primul pas – pe 8 martie anul curent a fost lichidat Abonamentul Flexibil, abonamentul care în pofida faptului că a fost simţitor înrăutăţit pe parcursul anului 2012 rămânea totuşi unul din cele mai competitive pe piaţă şi cel mai solicitat de abonaţi, a fost înlocuit cu un Fantasy reinventat, cu oferta mult sub ceea ce oferea Fantasy iniţial, lansat la începutul anilor 2000.

Şi iată aşa, un operator care avea toate şansele de a fi cel mai mare beneficiar al lansării portabilităţii numerelor din această vară va fi, se pare, cel mai mare păgubaş. Şi ca să nu pară că trend-ul migraţionist pe care-l prezic eu, este unul bazat exclusiv pe presupunerile mele, iată ce zice vocea poporului (chiar dacă este un sondaj nereprezentativ, tendinţele sunt clare):

15% din cei care ar veni contra 42% care ar pleca. Aşa că optimismul radiat astăzi de reprezentanţii companiei la prezentare este unul cel puţin amuzant. Voi fi foarte curios să văd statisticile ANRCETI din vara anului următor, la un an după lansarea portabilităţii numerelor, care se anunţă a fi foarte interesante.

UPDATE: În comentarii mi s-a reamintit că pe lângă cei 3 paşi mortali menţionaţi de mine mai sus, în urmă cu puţin timp s-a mai făcut unul mic dar foarte neplăcut. Legat probabil tot de reducerea cheltuielilor, operatorul violet a renunţat să mai plătească 4% comision (aşa cum continuă să facă şi în continuare Orange şi Unite) deţinătorilor terminalelor de plată şi a lăsat această povară pe umerii abonaţilor. Cu alte cuvinte, din cei 100 de lei puşi pe cont prin terminal, real ajung doar 96. Nici cu cartelele de prin chioşcuri nu e aşa de bine ca pe timpuri, spre exemplu la chioşcurile AKM Veteran (cele mai numeroase din oraş) de aproximativ 2 ani s-a renunţat la vânzarea Cartelă Moldcell cu sim, iar de un an nu se mai găsesc nici cartelele de reîncărcare.