Din start aş vrea să spun, că a fost al doilea offline cu ministrul TIC Pavel Filip la care am participat. Primul a avut loc în ianuarie lui 2011, la scurt timp după investirea d-lui Filip în noua funcţie. Şi dacă atunci întâlnirea s-a rezumat la discutarea problemelor din domeniu fără a avea oarecare pretenţii la competenţa fostului administrator al fabricii “TUTUN-CTC” în ale tehnologiilor informaţionale, acum, la scurgerea a mai bine de 15 luni de la preluarea de către dumnealui a şefiei ministerului a venit momentul de a trage o linie între ce s-a reuşit şi nu s-a reuşit în această perioadă.
Mai întâi de toate, bloggerilor prezenţi la offline li s-a făcut o mini-prezentare a noului aparataj achiziţionat recent de minister, care permite comandarea paşaportului direct la domiciliu, contra unei sume de 450 de lei. O achiziţie utilă pentru oamenii de afaceri care nu dispun de timp în plus pentru perfectarea actelor sau pentru părinţii vârstnici ai gastarbaiterilor noştri de peste hotare. S-a găsit şi un voluntar, dornic să testeze noul aparataj – Gav aka Andrian Gavriliţă
A fost demonstrat şi un mic spot video care prezintă avantajele sitemului “eGate” instalat recent în Aeroportul Chişinău, care în combinaţie cu paşaportul biometric va simplifica considerabil trecerea frontierei de stat.
După o oră, reprezentanţii presei au fost rugaţi să părăsească sala iar atmosfera de discuţii a devenit mai liberă, dând posibilitate ministrului să facă şi unele declaraţii ‘off-record’.
La întrebarea referitor la utilizarea serverelor întreprinderii “Registru” în scopuri personale de către sysadminii de acolo, descrisă de mine în “Filesharing a la “Registru” s-a răspuns că sunt peste 200 de angajaţi răspunzători de site şi că nu există posibilitatea de a urmări ce face fiecare 🙂
La fel, nu am primit un răspuns clar nici la întrebarea lui Tudor Darie cu privire la micşorarea tarifelor pentru domain-urile .MD, chestiune discutată şi la offline-ul din anul trecut, un fapt regretabil de altfel.
Într-un final pot să spun că a fost un offline interesant, cu multe întrebări şi răspunsuri, dar şi cu multe semne de întrebare la unele chestiuni puse în discuţie, la care ministrul ori a răspuns în linii generale ori nu a avut suficientă informaţie pentru un răspuns clar, dând indicaţii subalternilor săi de a se informa în privinţa acestora, exemplu fiind întrebarea lui Vitalie Eşanu referitor la certificatele SSL care din motive neclare sunt imposibil de făcut în zona .MD şi nici ministrul, nici subalternii săi se pare că nici nu au înţeles până la sfârşit despre ce fel de certificate merge vorba 🙂
La final a fost lansată şi o invitaţie de a vizita Muzeul MTIC, pe care sper să o onorez şi eu. Un thanks aparte lui Eugen pentru organizarea întâlnirii şi pentru invitaţie.