Biserica ortodoxă intră în politică

By | 16.06.2010

Cu riscul de a fi înjurat şi catalogat drept un dobitoc-ateu care nu crede în existenţa lui Dumnezeu de o bună parte a celor care citesc acest articol, ţin să-mi exprim maxima indignare cu privire la recenta declaraţie de presă a Mitropoliei Moldovei care în opinia mea, nu va face nimic altceva decît va dezbina şi mai tare societatea noastră. Unde s-a mai văzut în lume ca biserica să se implice în politică declarînd următoarele:

Biserica Ortodoxă decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic

Cred că numai la noi. Şi totul făcîndu-se sub pretextul introducerii religiei în şcoli. Cineva îşi mai aminteşte oare, că prin Constituţia RM biserica este separată de stat ? Sau s-a gîndit cineva oare de ce în fruntea mişcării pentru strîngerea semnăturilor pentru referendum stă anume Pasat, un fost securist ? Iar ceea ce este cel mai interesant, e faptul că mişcările politico-bisericale ale lui Pasat au urmat aproape simultan cu afişarea rezultatelor unor sondaje sociologice, una din întrebările cărora era legată cu încrederea populaţiei în structurile statutului şi a altor structuri, iar pe primul loc în aceste sondaje nu era nimic altceva decît biserica. Deci putem deduce destul de uşor, de ce anume acest mijloc de promovare şi-a ales Pasat. Iar dacă că Anatolii Ciubais l-a scăpat pe Pasat din mîinile comuniştilor atunci cînd aceştia încercau să-i incrimineze vînzarea ilicită a peste 20 de avioane MIG în timpul şefiei sale la Ministerul Apărării, şi pe care ulterior l-a luat la Moscova putem vedea cu uşurinţă că Moscova încearcă să destabilizeze situaţia în ţară, creînd dezbinare în rîndurile societăţii, mai întîi prin afirmaţiile lui Valerii Klimenko, care cere ca una din întrebările referendumului privind alegerile prezidenţiale să fie şi întrebarea care se referă la oficializarea limbii ruse ca a doua de stat iar acum construind un proiect politic dirijat de un om apropiat al Moscovei şi folosind structurile bisericale ale Mitropoliei Moldovei, care se supune  Mitropoliei Rusiei se urmăreşte nimic altceva decît o a doua Kirghizie, nu de alta, dar nu degeaba după ultima întrevedere a lui Filat cu Putin ultimul a făcut o paralelă între situaţia politică din Kirghizia şi Moldova, în ciuda faptului că noi n-am avut parte de violenţele produse în republica asiatică, pînă cînd. E timpul să tragem unele concluzii şi să nu ne lăsăm manipulaţi.

Ca atare, mă gîndeam la începutul articolului să atac mult mai dur biserica ortodoxă, pentru deciziile luate în ultimul timp, dar pe parcursul scrierii acestui articol am regîndit unele poziţii ale mele vis-a-vis de acest subiect, şi tot mai mult mă înclin spre părerea că Mitropolia Moldovei este doar utilizată în scopurile unor persoane care nu se află la vedere, iar părerea mea despre religie în general o las pentru un alt articol. Nu de alta, dar e o temă mult prea vagă pentru discuţii, iar la moment nu am nici dorinţa nici posibilitatea să intru în polemici pe care acest eventual articol ar putea provoca.