Despre viitorul fioros

By | 11.05.2019

Majoritatea oamenilor încă trăiesc în lumea trecutului, lumea, unde există libertatea de creație. Unde poți minți, unde te poți da altă persoană, unde poți arunca praf în ochi. Dar noi nici nu am observat cum ne-am găsit într-o strașnică antiutopie.

Astăzi smartphone-ul nostru știe despre noi totul. Cu cine te scrii, cu cine mănânci, câți pași faci pe zi. Brățara ta electronică mâine va urmări sănătatea ta, și te va ști mai bine ca medicul de familie.

Tu nu poți spune smartphone-ului că la tine totul e bine, pentru că el știe – când totul e bine, tu asculți altă muzică, și nu scrii mesaje lungi foștilor/fostelor. Tu nu poți spune că n-ai băut, pentru că smartphone-ul știe: ai fost în bar, ai plătit pentru alcool, ai început a flirta pe tinder și ai comandat taxi clasa premium, în loc de econom. Tu mereu faci așa, când ai băut.

În China, pe fiecare stâlp atârnă camere, care 24/24 scanează fețele a 1,5 miliarde de cetățeni ai RPC. Aplicația chineză “DiDi” (analogică “Uber”-ului) înscrie discuțiile în saloanele automobilelor a milioanelor de taximetriști… Tot asta pentru siguranță, desigur, aha. Dacă traseul tău va devia, și după schimbul de la uzină vei pleca nu acasă ci la o întâlnire cu un cunoscut nou, într-un loc neobișnuit – acasă te va aștepta sectoristul. În magazinele și restaurantele chinezești deja există achitarea cu ajutorul feței. Adică nici nu mai e nevoie să-ți scoți portmoneul. Camerele și așa știu, cine ești și câți bani trebuie să scoată de pe contul tău. În școlile chineze camerele încep să scaneze emoțiile elevilor, pentru a le urmări performanțele. E ziua de azi.

Noi încă nu credem că timpurile s-au schimbat. Nouă încă ne pare că PC-ul poate fi scos din priză. Că asta noi ne controlăm telefoanele și rețelele noastre sociale și nu invers.

Noi încă trăim în trecut, unde puteai da un certificat fals de la serviciu la un interviu de la ambasadă, unde puteai să minți profesorul că ai întârziat din cauza autobuzului care s-a defectat, unde puteai să nu achiți impozitele, unde puteai bea câteva pahare și să urci la volan – doar nimeni nu te va prinde. Dar lumea deja e alta.

Ți-e frică?

Astăzi mai există o singură problemă. Noi avem terrabaiți de date, unde se păstrează răspunsurile la multe întrebări. Și deocamdată nu știm să ne folosim de ele. Statul deocamdată nu are suficiente resurse pentru a controla pe fiecare om. Dar timpul în care acest lucru va fi posibil e foarte aproape, și tu nici nu-ți imaginezi cât de repede se va schimba totul!

Eu cred, că în viitorul apropiat noi vom vedea schimbări miraculoase în mai multe domenii.

De exemplu, un sistem judiciar complet deschis. Pentru început asta se va întâmpla într-o oarecare țară mică. Pentru ce mai e nevoie de anchetatori și avocați, pentru ce mai e nevoie de judecător, dacă algoritmii cunosc totul despre fiecare om?

Asta azi poți căuta cu anii un ucigaș sau violator, iar mâine infractorul va primi un sms cu informația despre pedeapsa primită în câteva clipe după săvârșirea infracțiunii. Și această idee va fi ușor vândută societății.

– Vreți ca drumurile să fie sigure?
– Desigur!
– De acum încolo în fiecare bar vor fi instalate camerele care recunosc fețele oamenilor, și care vor urmări cine și ce bea. Dacă cineva va bea tărie și se va urca la volan, va fi reținut instant.

Ți-e frică?

Se va schimba complet formatul căutării job-ului. Astăzi companiile cheltuie resurse enorme pentru căutarea specialiștilor necesari. E nevoie de mii de interviuri, fiecare candidat trebuie verificat. Iar candidații mint și înfrumusețează, deseori ocupând locul pe care nu-l merită. Dar deja astăzi, algoritmii știu care om e perfect pentru un anumit task.

Încă o dată: smartphone-ul știe caracterul tău, gusturile tale, abilitățile. El știe cât de bine cunoști limbile străine, și cât de bine te descurci într-o anumită tematică. El știe nivelul intelectul tău și cercul de comunicare. El te poate conecta cu angajatorul tău perfect.

La fel cum astăzi smartphone-ul îți propune muzica care poate să-ți placă, și îți sugerează prieteni noi în rețele sociale – la fel mâine algoritmii îți vor propune job-ul ideal.

Și ce îi va rămâne omului în această lume fioroasă? Ce nu vor putea controla algoritmii? Poate dragostea?

Dar tu ești sigur că smartphone-ul tău, având informație completă despre tine, nu-ți va găsi jumătatea perfectă mai bine decât ai face-o tu? Tu încă mai crezi, că dragostea – e chimie, și nu matematică?

Ți-e frică?

Sursa: Varlamov