Offline cu Dodon

By | 11.11.2012

foto: Eugen Luchianiuc

Miercuri seara am fost invitat la un offline cu liderul socialiştilor moldoveni – Igor Dodon. Nu a fost primul offline de acest gen, respectiv o bună parte a celor prezenţi au participat şi la întâlnirile anterioare, ăsta şi fiind motivul pentru care Igor Dodon a ales să facă un fel de retrospectivă a evenimentelor din ultimul an.

 •  A plecat de la PCRM pentru că a înţeles că nu îi va reuşi reformarea partidului, nu în ultimul rând şi din cauza lui Mark Tkaciuk, o persoană numele căreia chiar îl irită, judecând după gesticulaţia şi tonalitatea cu care a vorbit despre asta.
 • A ales să nu-şi facă un nou partid şi să preia unul existent pentru că e nevoie de prea mult timp, iar branding-ul PSRM se integrează perfect cu scopurile lui Dodon de a atrage electoratul comuniştilor – culoarea roşie şi steaua socialistă, cunoscută tuturor încă din timpurile sovietice.
 •  Este realist şi ştie bine unde se află şi unde vrea să ajungă împreună cu partidul său. Conform sondajelor, la moment are în jur de 2 – 2.5% din electorat. Rating-ul propriu este în jur de 8%. Iar la următoarele alegeri parlamentare din 2015 speră să obţină 5-6% din voturile alegătorilor
 •  A început dezvoltarea masivă a partidului în teritoriu. În prezent are acoperite 27 raioane din cele 32. A început editarea ziarului de partid în 17000 de exmplare, cu ajutorul căruia a reuşit să-şi găsească susţinători şi în cele mai antisocialiste sate din ţară.
 •  A lansat Televiziunea Socialistă Naţională alias TSN, fapt despre care a promis că de acum încolo îl va recunoaşte şi public, după ce de vreo câteva ori m-am contrat cu dumnealui pe Facebook, el negându-şi apartenenţa la apariţia acestei televiziuni on-line. A mai spus că se poartă negocieri cu o televiziune din Rusia programele căreia vor fi preluate de TSN în viitorul apropiat.

A vorbit mult şi despre electorala de anul trecut:

 • A lansat fundaţia “Soluţia” fără consimţământul lui Voronin, cel din urmă insistând ca Dodon să închidă fundaţia şi să nu sară mai sus de nasul său.
 • Candidatura sa la alegerile locale nu era agreată de Voronin şi Tkaciuk şi era gata să iasă din partid şi să meargă pe cont propriu la alegeri, de altfel a mai zis că PCRM nu a finanţat în nici un fel campania sa electorală.
 • Tkaciuk era împortiva candidaturii lui pentru că dacă câştiga postul de primar era să devină a doua persoană în partid iar Mark şi-ar fi pierdut influenţa asupra lui Voronin.

Despre actualităţile zilei de azi:

 • Nu prea sunt şanse de aderare la Uniunea Vamală şi cea Euroasiatică, nici situaţia internă din aceste organizaţii nu ar permite acest lucru la moment.
 • Vom obţine regimul liberalizat de vize spre sfârşitul lui 2014 odată cu intrarea în campania electorală, fapt care îi va servi guvernării actuale.
 • Ruşii nu vor ceda în preţurile la gaz.
 • Economia ţării cade în prăpastie.
 • Salvarea economică a ţării o vede în dezvoltarea sferei de servicii.

La întrebarea despre sursele de finanţare a partidului a zis că PSRM-ul nu este finanţat de nici un mogul local sau de peste hotare, iar partidul se autofinanţează din contribuţiile membrilor. Ceea ce nu prea cred dar timpul ne va arăta.

Plăcut ca om în afara politicului, în rest – nici după câteva beri la o masă cu el nu mi-am schimbat părerea că PSRM e doar un partid de buzunar al unor jucători mai mari de pe scena politică moldovenească.

Despre offline au mai scris: Alexandru Bordian, Ana Gorea, Radu Chivriga şi Victor Chironda