Euro TV, Alt TV şi pirateria mascată

By | 14.03.2011

Pe 8 martie, două televiziuni de la noi, cu mare bucurie şi mândrie şi-au anunţat schimbarea radicală a grilei de programe prin includerea unor emisiuni, filme şi seriale ale posturilor româneşti Antena 1 (în grila Euro TV) şi Prima TV (în grila Alt TV). Lăsând la o parte dubioasa sincronizare a acestor schimbări la cele 2 posturi tv (nu de alta, dar şi despre ele se zvoneşte că ar fi în proprietatea d-lui vicepreşedinte al Parlamentului Plahotniuc-Ulinici), la prima vedere s-ar putea simţi dorinţa proprietarilor (proprietarului) acestor posturi de a intra în legalitate, un imbold probabil fiind şi schimbările de la Jurnal TV, care într-un an de zile a ajuns de la “prima televiziune de ştiri din Moldova” o televiziune generalistă, lăsându-i celor de la Publika posibilitatea de a se intitula “singura televiziune de ştiri din Republica Moldova”. Toate bune şi frumoase până la momentul, când în seara zilei de duminică, nu am dat peste un film la Euro TV dublat în rusă, cu subtitrarea în română şi… surpriză – cu sigla partenerilor săi de programe – Antena 1! Câteva ore mai târziu, aceeaşi “mahinaţie” putea fi urmărită şi la Alt TV, unde telespectatorii aveau posibilitatea să urmărească un film hollywoodian proaspăt dublat în rusă, cu subtitrare în română şi sigla Prima TV în colţul stânga sus al ecranului.

O fi crezut oare şefii celor două televiziuni că strecurând printre programele posturilor româneşti retransmise nişte filme copiate de pe torrente şi aplicând pe deasupra sigla televiziunilor bucureştene vor rămâne neobservaţi în dorinţa lor de a-şi creşte rating-ul prin metode la fel de ilegale ca până la schimbarea grilelor de programe ? Rămâne de văzut. Şi dacă credeţi că această metodă de conspirare a fost inventată de ei vă înşelaţi, promotorul acestei metode a fost nimeni altul decât postul de televiziune NIT, care cu ceva timp în urmă (până la sesizarea de către unii telespectatori din Chişinău a partenerilor NIT-ului de la Moscova) practica şi el asemenea şiretlicuri, un exemplu îl puteţi urmări aici – http://www.youtube.com/watch?v=oX8q1X7H5FE (pentru informaţie: postul TВЦ International este o versiune internaţională a postului moscovit TВЦ, în grila căruia intră doar emisiunile proprii, neavând vreodată în grila sa de programe filmele proaspete de la Hollywood sau desene animate de top)

Aşadar, sub un ambalaj nou, regăsim aceleaşi practici de piraterie, doar că puţin mai sofisticate. Aş fi curios să aflu ce părere ar avea cei de la Antena 1 şi Prima TV dacă ar afla că telespectatorii săi de la Chişinău au ocazia de a privi cele mai noi filme americane, pe care telespectatorii de la Bucureşti nici nu visează să le vadă la televizor, cu atât mai mult dublate în l.rusă. Iar CCA continuă să doarmă…

14 thoughts on “Euro TV, Alt TV şi pirateria mascată

 1. Silvera

  CCA nu “doarme” gratis.Cei de la televiziunile vizate, de altfel si de la toate celelalte au sporit considerabil “veniturile” tuturor membrilor CCA.

  Reply
 2. esanus

  Dimex, am observat şi eu acest şiretlic la EuroTV. . . Ce să zic? Ruşine să le fie. Dar ce e mai grav e că CCA într-adevăr doarme. Ori se face că doarme, ori e plătită să doarmă. S-a schimbat conducerea CCA dar practicile au rămas aceleaşi.

  Reply
 3. mishunika

  Directorul CCA e unul nou, da’ nepăsarea lor e tot veche din câte vedem… mde…

  PS. Dimex, bravo pentru cercetare :]

  Reply
 4. DIMEX Post author

  @Mohito: Nu e obligatoriu ca grila de programe să corespundă, ei pot înscrie programele şi să le ruleze când vor ei. Mai ales că, potrivit codului audiovizualului retransmiterea directă a programelor altor televiziuni nu prea se favorizează, când este vorba despre aprobarea unei noi grile de exemplu

  Reply
 5. Dan

  Dacă ai fi verificat puțin grila de programe PrimaTV ai fi văzut că filmele și serialele difuzate pe AltTV se află în grila Prima TV. Doar că uneori se dau decalate la ore diferite.

  DIferența e că moldovenii de la AltTV au adăugat traducerea în rusă la coloana sonoră. (Ex. serialul „Medium” difuzat astăzi de la ora 15 pe PrimaTV și redifuzat cu sonorizare în rusă acum seara pe AltTV). Asta nu e piraterie. Ei pur și simplu au adăugat traducerea audio în rusă (se vede asta clar că subtitrarea în română e cea originală de la PrimaTV, după font).

  Acuma faptul că au adăugat sonorizarea în rusă (de o calitate foarte proastă și neprofesionistă), asta e alta problemă. Era mai bine dacă în loc de asta plăteau pe cineva să citească subtitrările cu voce tare în română.

  Presupun că la EuroTV situația este aceeași. Am înțeles că Familia Bundy se difuzează la EuroTV cu sonor în rusă, în timp ce în România la Antena 1 e dat sonorul original.

  Sigur, acuma JurnalTV face propagandă pentru că s-au trezit ei să-și facă televiziune generalistă, și nu prea pot concura cu canalele din România or Rusia. Ar putea concura dacă și-ar dubla filmele în limba română, dar ei preferă să transmită filmele cu sonorizarea aia execrabilă în rusă (cred că și eu pot să fac o sonorizare mai profesionistă… la telefon).

  Reply
 6. Despre JurnalTV

  Da din ce cauza jurnal tv toate filmele si serialele care au avut formatul original 4:3 le ticseste sa fie 16:9 , in acest fel imaginea e intinsa si turtita… nu stii Dimex?

  Reply
 7. Despre JurnalTV

  Pai sa sa puna numai filme in format 16:9 dara …
  Tu ai vazut cum serialele mai vechi care se faceau inainte de anii 2000 pe care le pun ei totul este intins sa incapa in format 16:9, oamenii mai grasi si turtiti, capurile lor nu rotunde sau ovale da in forma de elipsa ?
  si traducerea ruseasca (“russkii zakadravyi perevod” de la jurnal tv am senzatia ca filmele sunt scoase de pe rutracker cu traducere de amatori iar subtitrele de pe site-uri romanesti… “jurnalistii” n-au facut nica cu mana lor, numai au descarcat seriale in format dvdrip de pe trackere rusesti iar subtitrele le-au scos de pe site-uri cu titrari romanesti… in rest au ticsit imaginea la serialele in format 4:3 si s-o intins pe tat ecranul iar oameniidin seriale sunt parca niste urozi … degeneratii se pot deprinde cu asa calitate … lolz

  Reply
 8. iezuit

  @DIMEX:

  nu am verificat inca pe Sirius ca sa vad in ce format emit (daca e 16:9 nativ) insa pe Thor nu e 16:9 sigur.
  E mai mult un 4:3 letterbox

  Reply
 9. iezuit

  @Dimex

  din cate am urmarit (din cand in cand) programele voastre de pe satelit, EUtv retransmite Antena 1. nu am vazut sa fie dat ceva ilegal sub sigla acestora. Dublarea in limba rusa nu face obiectul contractului de achizitie a filmelor de catre televiziunile din Romania.
  Intr-o alta postare am explicat putin cu drepturile de autor.

  Reply
 10. DIMEX Post author

  @iezuit: Euro TV la fel retransmite filme piratate sub sigla Antenei 1, se vede cu ochiul liber că 1-ul făcut de Euro TV e mai ascuţit decât sigla a1 din Bucureşti

  Reply
 11. iezuit

  @DIMEX:

  am vazut si eu acest lucru cu sigla.
  de fapt e vechea sigla a Antenei 1.
  de ce nu sesizati Antena 1?

  Reply

Leave a Reply:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.