TEDx Chişinău Next Level. Post factum

By | 24.09.2012

Indubitabil a fost cel mai bun event organizat de TEDx Chişinău până acum. Un “next level” atins din această privinţă. Atât la capitolul organizare cât şi la speaker-ii selectaţi, logistică, şi nu în ultimul rând locaţie, una de “next level” pentru TEDx-ul local 😉

Veneam la “Next level” cu anumite aşteptări faţă de anumiţi speakeri. La fel cum se întâmplă şi-n viaţă, nu poate fi totul perfect, aşa că unele aşteptări s-au adeverit iar altele nu prea, în schimb am avut parte de nişte surprize plăcute din partea speaker-ilor de la care nu aveam oarecare aşteptări. Totodată mi-am dat seama, că cel mai bine e să vii la TEDx fără să ai careva aşteptări, dacă aţi citit articolul care a prefaţat evenimentul o să vă daţi seama de ce în rândurile care urmează.

Elena Pahomova – A încercat să vorbească despre mai multe odată, lipsa şirului logic în discursul său a dat impresie spectatorilor că lipseşte coerenţa. De mai multe ori pe parcursul speech-ului a menţionat de salariu ceea ce la a treia sau a patra menţionare devenise deja cam iritant, cel puţin pentru mine. O fi vreo aluzie subtilă de majorare a salariului către Dumitru Ţîra, directorul Publika TV prezent în sală? Ideea principală a discursului – viitorul nu începe mâine – el a început ieri, săptămâna trecută, anul trecut.

Tim Cox – A nimerit într-un accident şi nu a putut fi prezent la eveniment. Cum am mai scris şi pe twitter, probabil că cifra 13 (numărul de speakeri) ar cam trebui de evitat pe viitor 🙂

Octavian Ţîcu – M-a surprins cu seriozitatea sa. Bun, un fost boxer nu poate să nu fie serios, dar seriozitatea sa are un iz aparte, e calm, liniştit şi are sută la sută încredere în ceea ce spune, chiar dacă unele din idei sunt discutabile. Dintre ideile principale ale discursului – Campionii se nasc la sate, unde oamenii sunt mai sîrguincioşi şi de mici ştiu ce-i aia efort. A mai explicat şi de ce moldovenii nu au performanţe în sporturile de echipă – lipsa mentalităţii colective, practic o boală a întregii societăţi moldave.

Onorica Banciu – a fost primul discurs mai energic, uneori cu o viteză de 2x 🙂 Onorica a ales să-şi împărtăşească ideile printr-o poveste despre Moş Ion şi Baba Ileana, fapt ce a prins priză la public. Ideea principală a discursului fiind – nu aştepta să facă statul ceva pentru tine începe să faci tu ceva fără ca să aştepţi de la alţii.

Dave Erasmus – primul vorbitor în engleză, foarte carismatic şi cu capacităţi de interacţionare cu publicul, a fost singurul dintre speaker-i care a stabilit contactul vizual şi cu cei de la balcoane. A vorbit despre altruism şi că trebuie mai întâi să dăm ceva pentru a primi, iar uneori pur şi simplu să dăm, pentru că doar aşa putem face lumea mai bună, prin dragoste şi dăruire.

Alex  Cosmescu – a fost o doză de filosofie la Next Level, nu sunt un mare adept a brain science-ului, aşa că la trucul său cu ridicarea mâinii stângi nu am reacţionat, respectiv ideile din discursul său au trecut mai pe lângă mine, poate next time, când voi mai creşte.

Eugen Boico – a început cu un fel de răspuns la acuzaţiile de plagiat de pe veryhappyblog.com în legătură cu un spot publicitar al agenţiei sale, ulterior a reuşit totuşi să ducă discursul spre ideea lui principală – totul deja a fost creat de cineva, de ce să reinventăm bicicleta dacă putem să o perfecţionăm? O idee cu care nu a fost de acord o parte a publicului dar care merită şi ea gândită şi luată în calcul, remix nu e plagiere, remixând aduci ceva nou, mai bun, de la tine.

Ruslan Cojocaru – un om, care iubeşte ceea ce face, şi asta s-a văzut şi prin felul în care a vorbit despre experienţele sale. Ne-a lămurit că fericirea poate fi şi într-un eşec. Că personalul e mai important într-o afacere decât clientul, pentru că având un personal molipsit cu idee şi cu dăruire faţă de job-ul său, nu vei mai avea roboţi care să lucreze numai pentru salariu, efectul va fi anume acela pe care-l putem vedea la Tucano – love, peace & coffee 😉

Maria Gaidar – să zic sincer, chiar nu mi-am dat seama de la bun început că este fiica fostului ministru din guvernul Rusiei la începutul anilor ’90. A fost primul discurs care m-a ţinut cu sufletul la gură şi cu mâinile departe de twitter pe care ciripeam pe tot parcursul zilei. A povestit cum de la protestele contra lui Putin a ajuns să fie vice-gubernator al unei regiuni destul de mari din Rusia. Ideea principală a discursului – sistemul poate fi schimbat doar di interior, cu multă tărie şi dăruire.

Chad Rogers – aici s-a simţit clasa, omul te captivează prin mesaj. Probabil unicul speaker în discursul căruia a fost trasat un fir logic de la început şi până la capăt. Ideea principală a discursului – e timpul să acţionăm, un share sau un retweet încă nu înseamnă că am făcut ceva pentru o cauză.

Jennifer Brush –  a vorbit despre lucruri importante, dar foarte plictisitor, dacă sincer nici nu prea am ascultat-o atent, ideea principală a discursului – podul de la Tighina trebuie redeschis.

Dorin Duşciac – cum am mai zis şi pe twitter, aş fi vrut aşa un profesor de fizică la şcoală. Citind programul înainte de event probabil că cele mai puţine aşteptări la un discurs interesant am avut anume de la un speech legat de fizica nucleară, ceea ce s-a dovedit a fi complet greşit. Cu toate că de la început a cam zăpăcit publicul cu câteva formule, până la urmă a reuşit să trezească interesul publicului, a mai şi distrus câteva mituri legate de efectele radiaţiei. Am aflat că vinul nu e o panacee contra radiaţiei şi că 12 zboruri cu avionul la o distanţă de 7000 de km pe an ne costă cu o supradoză de radiaţie.

Dmitrii Voloşin – puţin arogant, mult prea mobil pe scenă, dar cu un discurs bine segmentat. De la el am aflat că un proiect e ca o femeie – dacă nu îl iubeşti şi nu ai grijă de el – pleacă, moare. Eşecul poate fi benefic, dintr-un proiect mort se pot naşte altele două mai mari de 10 000 de ori  şi mai de succes decât cel mort. Şi contează ardoarea, pentru că fără ea nu vei putea căpăta succes.

Seara, la Publika TV a fost şi o totalizare a evenimentului făcută de organizatori şi unii dintre speakeri, înregistrarea o puteţi urmări accesând acest link.

Un mare mulţumesc organizatorilor şi speaker-ilor pentru event-ul de ieri şi ne vedem la următorul 😉