Offline cu Filat

By | 12.01.2013

Offline cu Filat

Un offline mult mai oficial decât mă așteptam. Probabil și din motivul prezenței la offline a unor bloggeri care în restul timpului lucrează pentru “presa de partid”, calificare dată chiar de protagonistul offline-ului într-un reportaj la o televiziune de știri din țară. Respectiv, off the record-uri (ce excepția a câteva) nu prea au fost.

În schimb după mai multe amănunte date de premier referitor la unele subiecte de actualitate din țară, mi-am dat seama că zvizdețul din țară e mult mai mare decât îmi imaginam eu că poate fi de fapt.

Începând cu deja celebra “vânătoarea lui Zubco”, unde s-a tăinuit cam tot ce se putea de tăinuit, de la cu cărtușele interzise utilizate la vânătoare până la nerespectarea tuturor chestiilor procedurale care ar fi trebuit să urmeze – expertize, teste de alcoolemie a celor prezenţi etc. A zis că a aflat de caz pe data de 6, MAI-ul avea informații pe data de 3, cam prea mare diferența zic eu, mai ales că din spusele premierului, el se informează de la consilieri și nu de la televizor. Concluzia pe care am tras-o eu și probabil că și ceilalți e că Zubco urmează să fie demis (mai mult ca sigur), precum și alte persoane sus-puse implicate în tragedie, mai ales că situația e urmărită atent și de partenerii europeni.

N-a vorbit cu Plahotniuc de două luni și jumătate (cu excepția unui sms trimis de ziua lui). Din spusele premierului, pentru că e mincinos și nu se ține de cuvânt.

Dacă în discuțiile cu PL știe că are de discutat cu Ghimpu. În discuțiile cu PD este pus în fața unui Zmei Gorînîci cu 3 capete (Lupu-Plaho-Diacov) și nu e clar cine e “şăf pi zdanie” acolo şi cu cine trebuie de discutat.

Este deranjat de sincronizarea perfectă între PL și PD în luarea deciziilor, de altfel i-a și botezat ca PDL în timp ce vorbea.

La formarea următoarei alianțe vrea să urmeze exemplul țărilor europene. Cine a avut mai multe voturi, acela are funcții-cheie în stat, restul lucrează în echipă și își caută de treabă. Tot după exemplul european ar vrea să vadă președinții de partid în funcții de miniștri la Guvern, pentru că e mai ușor să arăți cu degetul fără a avea responsabilități directe în administrarea țării.

Din chestii de interes național, am aflat că după alegerile din 2014 urmează să avem o revenire la județe. Votul uninominal la alegerile parlamentare e încă prematur. Întreprinderile de stat gen Moldtelecom, CFM, Air Moldova trebuie privatizate cât mai curând pentru că lucrurile acolo merg din ce în ce mai prost.

Offline-ul a durat circa 4 ore, s-au întrebat şi s-au răspuns multe, aşa că despre ce s-a mai discutat la offline cu premierul citiți la: Nicolae Apostu, Eugen Luchianiuc, Nati Vozian, Maia Visterniceanu şi Ana Gorea + la desert un articol de strâns like-uri  de la Dragoş Galbur (administrarea paginii “Moldoveni celebri” de pe Facebook probabil că îşi lasă amprentele şi pe blogul personal)

P.S.: Am înțeles că după offline-ul de ieri cam e criză cu pozele, aşa că poftim-pojaluista poze EXCLUSIVE de la întâlnirea cu premierul. Orice preluare a materialelor fotografice din acest articol fără indicarea sursei se va pedepsi cu reportaje defăimătoare despre răufăcători în jurnalele de ştiri Publika TV.