Robin Williams şi Realitatea jurnalismului moldovenesc

By | 12.08.2014

Nici nu a reuşit renumitul actor de comedie american Robin Williams să plece în lumea celor drepţi, cum cei de la grupul de presă “Realitatea” prin portalul său de ştiri economice şi business bani.md s-au grăbit să-i atribuie răposatului actor o stradă din cartierul Telecentru al capitalei (peste câteva ore după publicărea acestui blogpost articolul a fost şters). Şi dacă bloggerilor li se mai iartă naivitatea şi lipsa de documentare, exemplu – bloggerul Alexandru care a hotărât că str. R.Williams din Chişinău a fost numită în cinstea cântăreţului Robbie Williams nu putem spune acelaşi lucru  şi despre presă, care “by default” ar trebui să verifice informaţia pe care o dă publicului, dar, din păcate, această axiomă nu e specifică jurnalismului moldovenesc, care trăieşte în mare parte prin copy/paste-ul ştirilor de pe sursele internaţionale, iar când ajung să facă ştiri locale, scriu fără a se documenta.

Pentru cei de la “Realitatea” precum şi bloggerului Alexandru, următoarea informaţie:

Williams Vasilii Robertovici (27.09.1863 – 11.11.1939), agronom rus şi sovietic, membru al Academiei de Ştiinţe a URSS, unul din primii cercetători ai ştiinţei solului agronomice, deţinător al titlului Eroul Muncii (1923) şi Ordinului lui Lenin (1935).

În perioada sovietică în cinstea savantului au fost denumite străzile într-un şir de oraşe din Rusia (Kazan, Perm, Breansk, Tula), Ucraina (Kiev, Odessa, Dnepropetrovsk), Belarus (Minsk).

În Chişinăul de după independenţă, pe motiv că în timpul sovietic în denumirea străzii nu au fost indicate iniţialele, iar în arhivele municipalităţii nu au fost găsite nici un fel de explicaţii despre această personalitate au fost făcute plăcuţele cu iniţialele R.Williams.

La momentul actual, pe stradă se mai află doar 3 clădiri vechi.

Sursa: Wikipedia