TEDx Chişinău | Postcards from the future. Impresii

By | 26.05.2013

După ce ajungi la un “Next Level” e şi normal ca aşteptările publicului să fie şi mai mari, cu fiecare nou event. Iar organizatorii fiind conştienţi de asta, au reuşit să aducă în faţa noastră nume mari atât din ţară cât şi din afară. Iar aşteptările fie se adeveresc fie nu. Aşteptările mele cele mai mari despre care am scris aici, în mare parte s-au adeverit, la fel cum şi prezicerea că cineva din speakerii mai puţin cunoscuţi va da lovitura prin discursul său. Dar să-i luăm pe fiecare în parte:

Ana Munteanu – fata cu nisipul, nu prea mă uit la “Românii au talent” aşa că nu am avut nici un fel de aşteptări aici, mai ales că nu a ţinut un discurs ci a ţinut doar un performance, care după spusele lui Nicu Apostu (care probabil a văzut mai multe video-uri cu ea) a fost sub ceea ce se poate vedea pe Youtube, în acelaşi timp presupun că o altă parte din public a fost încântată de prestaţia ei, pentru că s-a putut vedea live.

Igor Guzun – după cum am scris şi pe twitter, nu am remarcat o linie generală în discursul său, a vorbit despre multe lucruri care nu neapărat au o legătură unul cu celălalt, dar ideea de la final a fost cea că faptele bune e ceea de ce are nevoie ţara noastră, faptele care dumnealui şi le promovează pe stiripozitive.eu, singurul portal de ştiri din ţară cu noutăţi într-adevăr BUNE.

Oleg Juruc – nu a putut fi prezent la event, dar am putut urmări o înregistrare video cu povestea sa de viaţă şi anume cum şi-a îndeplinit visul de a fi parte din renumitul “Cirque du Soleil” şi de a rămâne pe tărâmurile copilăriei prin ceeea ce face zi de zi. Următorul său vis este de a readuce Circul la Chişinău, să sperăm că va reuşi să-şi îndeplinească visul înainte de a rămâne doar ruine din actuala clădire a circului de pe bulevardul Renaşterii.

Beatrice Casagrande – a venit cu o idee care nu este deloc nouă pentru moldoveni – emigrarea, doar că de data asta pe altă planetă şi anume pe Marte. Nefiind pasionat de astronomie, astrofizică şi chestii de genul dat, am aflat că spusele dintr-un cântec sovietic de prin anii ’70 în care se zicea că “И на Марсе будут яблони цвести” nu mai este chiar atât de departe de realitate, iar viaţa pe Marte e posibilă ba mai mult poţi să şi aplici deja pe mars-one.com pentru a pleca în 2023 fără cale de întoarcere spre Marte, dar cu condiţia de a face cât mai multe fapte bune pe Pământ înainte de a pleca. Probabil că a fost cel mai relevant tematicii event-ului discurs. Şi nu exclud faptul că după acest discurs vom putea vedea şi nume moldoveneşti în impunătoarea listă de aplicări online pe mars-one.com

Sasha Leahovcenco – un sportiv care a ajuns fotograf de succes, regăsindu-se în artă, ne-a arătat un video emoţionant în care am putut vedea ce şi cum face. A avut unul din cele mai sincere şi deschise discursuri, şi nu am nici un dubiu că lacrimile în ochii lui la finalul discursului au fost adevărate

Olga Radu – “Omul face locul” crede ea, şi având această idee a schimbat un job bun la Paris pentru a face ceva bun acasă. A povestit despre cum a luat naştere Teatrul “Spălătorie” şi despre cum s-a ajuns să fie cel mai popular local de cultură underground din  oraş, unde nu numai se bea ci şi se comunică cultural.

George Teodorescu – chiar dacă la multă lume li s-a părut puţin mai plictisitor, o fi fiind motivul că a început cu ceva istorie, discursul său a ridicat eterna întrebare de a pleca sau de a rămâne, iar ideea esenţială a lui George este că fiecare din nou poate face lucruri bune rămânând pe loc, găsindu-ţi nişa şi făcând bine ceea ce ştii tu cel mai bine.

Tudor Chirilă – cel mai aşteptat speaker de fetele prezente în sală. Şi una din cele mai tari prestaţii la event, ar fi destul de straniu dacă nu şi-ar pune în practică abilităţile actoriceşti nu? Ne-a vorbit despre poveşti, mai precis despre povestitul în comunicare, despre importanţa lui şi despre faptul că doar cunoscând povestea celuilalt ne vom putea înţelege mai bine şi să avem o comunicare bună. Până nu vom înţelege asta şi ne vom deschide, vom rămâne cu indiferenţa, antipatie şi multe alte lucruri mai puţin plăcute în comunicare.

Ion Sturza – neaşteptat pentru mulţi din cei prezenţi în sală ne-a vorbit despre cultură. Despre cum se schimbă gusturile în artă odată cu vârsta şi nivelul de înţelepciune. A îndemnat să ne urmăm visul prin orice mijloace. Chiar dacă pe alocuri a părut puţin arogant, în esenţă discursul său a fost pe măsura aşteptărilor, mele cel puţin.

Andre Manoel – în networking break-ul ce a urmat se zicea că o fi cel mai neinspirat discurs la event, să fiu sincer nu prea am înţeles nici eu prea multe din ceea ce a vorbit despre inflaţia din Brazilia, aşa că trec la următorul speaker.

Tony Hawks – cel care a jucat tenis cu fotbaliştii moldoveni iar după asta a scris o carte despre asta şi a făcut un film, a venit cu ideea de a-i scutura puţin pe cei care au prea mulţi bani pe planeta asta a noastră, îndemnându-i să-şi doneze 50% din avere pentru cei mai săraci şi nenorocoşi ca ei, iar prin asta să rămână în istorie. Din păcate, doar 0,05% din miliardarii de pe planetă s-au lăsat convinşi de ideea de a face un viitor comun mai bun. A mai dat şi propriul exemplu, 50% din venitul obţinut din carte şi din film le donează la un centru înfiinţat chiar de el pentru copii cu dizabilităţi din Moldova.

Adrian Creţu – ne-a vorbit despre genetică şi ADN, chiar dacă a avut mari emoţii, asta fiind prima lui apariţie în faţa publicului, a reuşit să fie destul de interesant, iar viitorul pe care-l prezice este înlocuirea paşapoartelor biometrice cu cele gentice, şi cu eventualele probleme şi discriminări pe care acestea le-ar putea aduce în societate.

Gheorghe Erizanu – ne-a vorbit despre cărţi, şi că nici în viitor nu vom scăpa de ele. Are idei bune, dar fiind totuşi un om al scrisului nu prea a reuşit un discurs legat, dar foarte fragmentat, ceea ce a îngreunat formarea unei percepţii exacte despre ceea ce a vrut să spună.

Iulian Gulea – bomba care a explodat pe neaşteptate, a venit cu o temă şi cu o abordare a acesteia care nu a lăsat loc decât pentru un “da” ori “nu”, a vorbit despre sistemul de învăţământ actual, care după părerea lui e unul demodat şi trebuie schimbat, despre învăţatul de dragul învăţatului şi despre coliziunile în ceea ce se predă la şcoală şi universitate şi ceea ce se caută de angajatori. A fost singurul care a avut un dialog cu publicul şi a ştiut să gestioneze discursul de la cap la coadă, unul din cele mai bune după părerea mea. O notă de “zece” meritată din plin.

Raed Arafat – cum şi mă aşteptam a povestit despre SMURD, despre cum s-a început de la 0 şi s-a ajuns la o implementare la nivelul ţării, despre schimbările dureroase de mentalitate, despre cum pompierii au ajuns să salveze medicii cu defibrilatorul şi despre lupta pentru a nu transforma acordarea asistenţei medicale urgente într-un business, un trend care din păcate e pe ridicate în ultimul timp în lume.

Nu în ultimul rând, două cuvinte despre video-uri motivaţionale alese pentru event, care au fost alese foarte bine, le puteţi vedea în articolul lui Nicu despre event. A mai scris şi Ina despre impresiile ei.

Cei care nu au reuşit să vină la event, vor avea totuşi posibilitatea peste o lună-două de a vedea toate discursurile pe Youtube.

Un mulţumesc mare tuturor celor care au participat la organizarea acestui event, şi în primul rând echipei TEDx Chişinău.

Ne revedem la un nou event.